Minulle ja kollegalleni tarjoutui mahdollisuus osallistua regressioterapiaan. Aihe oli meille kummallekin vieras, mutta tartuimme kiinnostuneina tilaisuuteen. Itse olin kuullut regressioterapiasta Perttu Häkkisen haastatellessa A. W. Yrjänää radio-ohjelmassa, ja lapsuuden muistoina psykiatri Reima Kampmanin herättämästä mediakohusta.

Googlaamalla löytää helposti lukuisia regressioterapiaa tarjoavia tahoja. Niissä kerrotaan, että kyseessä on terapeutin ohjaama mielikuvamatka, jossa rentoutuneena otetaan vastaan alitajunnasta välittyviä tietoja menneistä elämistä. Tämä tieto voi auttaa ratkaisemaan tässä elämässä ilmenneitä ongelmia tai ainakin tarjota syyn tämän elämän vastoinkäymisille tai kärsimyksille.

Regressioterapia asettuu vahvasti vaihtoehtoisten hoitojen, uushenkisyyden ja rajatiedon kentille. Siksi olimmekin siitä kiinnostuneita.


Koska tilanne oli outo ja aavistuksen pelottavakin, sovimme tapaamisen yliopiston työhuoneeseen. Terapeutti oli minulle vieras, mutta olin varautunut melko persoonalliseen henkilöön, joka habituksensa puolesta oli helppo sijoittaa rajatiedon kentälle. Pelottava hän ei ollut, vaan hyvin tarkka ja yksityiskohtainen kuvatessaan terapian kulkua ja tarkoitusta.

Regressioterapiassa ei vaivuta hypnoosiin, vaan pyritään itse vaipumaan syvän rentoutuneeseen tilaan, mikä käy helpoiten mukavassa asennossa. Apua on siitä, jos terapoitava on aiemmin tutustunut joihinkin rentoutustekniikoihin vaikkapa joogan tai mindfulnessin harjoituksissa. Näin hän voi itse rentouttaa itsensä melko nopeastikin.

Regressioterapiassa on kyse mielikuvamatkasta omaan menneisyyteen. Ensin etsitäänkin muistista lähimenneisyyden tilanne, joka pyritään kokemaan mahdollisimman kokonaisvaltaisesti. Siitä siirrytään muutaman pysähdyksen kautta kauemmas elämässä kohti nuoruutta ja lapsuutta. Itse seurasin vierestä kollegan matkaa menneisyyteen ja etsin oman muistini kätköistä tilanteita, jotka olisin muistanut muutaman vuoden takaa, parin vuosikymmenen takaa, lapsuusvuosilta ja vauva-ajoilta. Se ei ollut helppoa.


Hyvä visualisointikyky onkin tässä eduksi, jotta kykenee näkemään mielessään menneen elämänsä tilanteita, kuuntelemaan, haistamaan, tuntemaan, mitä silloin näki, kuuli, haistoi tai tunsi. Itselleni muistot ovat enemmän välähdyksiä joistain tilanteista kuin kokonaisvaltaisesti ja moniaistisesti koettuja. Lisäksi, mitä kauemmas ajassa mennään, sitä helpommin muistikuva syntyy jonkin valokuvan pohjalta.

Ja kun on päästy niin varhaiseen lapsuuteen, että siitä ei kovin tarkkoja mielikuvia voi edes olla, on edessä terapeutin tehokkaasti ja voimakkaasti tukema hyppäys syntymää edeltävään aikaan kauas menneisyydessä. Koska sen enempää minä kuin kollegani emme ole kovin suggestioherkkiä, emmekä kovin vahvasti osanneet edes uskoa aiempien elämien olemassaoloon, mitään järisyttäviä kokemuksia edellisistä inkarnaatioista ei tullut eteen. Terapeutti yritti kyllä kovin tukea mielikuvien sijoittamista toiseen aikaan, paikkaan ja persoonaan. Mutta omasta persoonasta on aika vaikea irtautua.


Oletan, että kokemus olisi ollut vahvempi, jos usko aiempien elämien olemassaoloon olisi ollut vahvempi, jos todella olisi halunnut hakea apua ja syitä aiemmista elämistä tämän elämän ongelmien selvittelyyn. Tällöin terapeutin ja terapoitavan yhteinen tahto olisi auttanut tulkitsemaan mielikuvat toivotulla tavalla. Auttanut olisi myös, jos olisi terapiatilanteessa ollut vähemmän analyyttinen ja enemmän tilanteeseen mukaan heittäytyvä.

Regressioterapiakokeilun jälkeen teimme vielä lyhyen kaukoparannusharjoituksen, jossa edelleen visualisointia apuna käyttäen ohjattiin parantavaa energiaa valonsäteen muodossa henkilöön, jota halusi auttaa.

Vaikka aikaisempia elämiä ei tullutkaan eteen, eikä kukaan edes parantunut, oli kokemus silti mielenkiintoinen. Se osoitti niin selvästi, miten mielikuvilla, visualisoinnilla ja yhdessäkuvittelulla on tärkeä rooli tämänkaltaisissa toiminta- ja hoitomuodoissa. Se myös konkretisoi ne tavat, sen tekniikan, jolla yhdessäkuvittelu tapahtuu. Molempien osapuolien pitää vain haluta kuvitella samaa.

 

Mainokset